Pěstování a využití levandule

Pěstování a využití levandule

VÝSADBA A PĚSTOVÁNÍ LEVANDULE

Malé rostlinky rozsadíme do malých květináčů nebo sadbovačů. Takto rozdělené rostlinky můžeme po skončení mrazů dávat ven. Zpočátku je však umisťujeme do stínu, aby si zvykly na slunce. Vzrostlejší rostlinky sázíme do země v průběhu srpna a září, tak, aby stihly před prvními mrazy dostatečně zakořenit.

Druhým způsobem, který je podstatně snazší, je koupě již rostlinky vypěstované v zahradnictví. Rostlinku můžeme ponechat v květináči či ji přesadit přímo do záhonu. Tady je to jen na Vás, pouze je třeba dbát na období prvních a posledních mrazíků, aby rostlinky napěstované v prostředí skleníku nezahynuly. Mrazuvzdornost roslin závisí na druhu levandule – klasická levandule lékařská (Lavandula angustifolia) v našich podmínkách dobře přezimuje, levandule korunkatá (Lavandula stocheas) je nápadná krásnými květy, u nás však v zahradě nepřezimuje.

Pěstování levandule v květináči

Nemáte-li zahradu či chcete levanduli umístit na terasu, vyberte vhodný objemnější květináč. Efektně levandule vypadá v nádobách v provensálském stylu, který je obzvláště vhodný pro levanduli a snadno navodí atmosféru jižní Francie.

Levandule v květináči nepouští kořínky příliš hluboko (z tohoto důvodu je třeba levanduli na zimu umístit dovnitř, protože by mohly kořínky umrznout). Květináč umístíme na slunné místo a občasně zaléváme.

Využití levandule

Džem z okvětních lístků růže a levandule

Levandulový džem

Potřebujeme:

  • 12 odkvétajících kusů růže
  • 5 květů levandule
  • 1 litr vody
  • 250 g cukru krupice
  • 3 jablka
  • 1 citron
  • 1 sáček želírovacího cukru

Propláchněte okvětní lístky a osušte. Vodu přiveďte spolu s plátky k varu a vařte asi šest minut. Následně odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Oloupaná a očištěná jablka nakrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu a po pár minutách rozmixujte.

Vyndejte květy a vymačkejte z nich všechnu šťávu. Do výluhu přidejte levandulové květy a přiveďte k varu. Následně přimíchejte směs jablek a nakonec sáček želírovacího cukru. Dobře rozmíchejte a zkuste na talířku, zda směs tuhne. Pokud ano, rozlijte ji do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Levandulový olej

Levandulový olej

Potřebujeme:

  • 250 g sušených květů
  • 1 litr kvalitního oleje
  • uzavíratelnou láhev
  • plátýnko

Květy dejte do láhve a zalijte olejem. Nechte 14 dní louhovat. v teple. Následně přeceďte a skladujte na tmavém a chladném místě. Olej využijete na masáže nebo jako antiseptikum při hojení ran a popálenin kůže.

Levandulové domácí mýdlo

Levandulové mýdlo

Potřebujeme:

  • 300 g mýdlového základu (ideálně v biokvalitě)
  • 1/4 šálku sušených levandulových lístků
  • 2 kávové lžičky aromatického levandulového oleje
  • 1/2 kávové lžičky aromatického rozmarýnového oleje
  • fialové gelové potravinářské barvivo

Rozřežte mýdlový základ na malé kousky a nechte ho v nerezové či keramické nádobě za stálého míchání a při nízké teplotě zcela rozpustit. Poté přidejte aromatické oleje a nadrobno nakrájené levandulové lístky a ještě chvíli míchejte.

Pokud chcete nechat mýdlo v přírodní, béžové barvě, vypněte plotýnku a nalijte mýdlo do jakékoliv formy vyložené pečicím papírem. Fialového mýdla docílíte přidáním pár kapek gelového potravinářského barviva.

Jakmile mýdlo zchladne a ztuhne, vyjměte ho z formy a nakrájejte.

Přijďte si vybrat i další venkovní rostliny nebo kvetoucí pokojovou rostlinu do Zahradnického centra Ferenčík.